25 Φεβ 2013

Άλλο τουριστική κατοικία και άλλο τουριστικό real estate

- Να μάθουμε από τα άσχημα παραδείγματα της Ισπανίας
- Και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη

Πάγια θέση του Σ.Ε.Τ.Ε., από την ίδρυσή του σχεδόν, ήταν η ανάγκη ανάπτυξης του θεσμού της τουριστικής κατοικίας, σε συνδυασμό με την ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας και σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη τουριστικού real estate, τα αποτελέσματα του οποίου έχουμε δει κυρίως στην Ισπανία, αλλά όχι μόνο.
Και πόσο πιο απτή μπορεί να είναι η αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου,
όταν στην Ισπανία κατεδαφίζουν κυριολεκτικά τεράστια ακαλαίσθητα συγκροτήματα του είδους που χτίστηκαν πάνω στο κύμα.
Από τους πιο σοβαρούς και "μελετημένους" στα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης, συνέταξε τις θέσεις του ΣΕΤΕ στο πολυνοσμοσχέδιο του Τουρισμού, και καλό θα ήταν οι θέσεις αυτές να μελετηθούν εμβριθώς τώρα που το νομοσχέδιο παίρνει την τελική του μορφή.

Πιο αναλυτικά, τα θέματα που επισημαίνει ο ΣΕΤΕ είναι τα ακόλουθα:

- ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στο άρθρο αυτό, αναφέρεται ότι «ο ισχύων συντελεστής δόμησης εφαρμόζεται επί της συνολικής έκτασης στην οποία περιλαμβάνεται και η έκταση του γκόλφ». Μέχρι σήμερα η έκταση που κατελάμβανε το γήπεδο γκολφ δεν συνυπολογιζόταν στο συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Με την τροποποίηση αυτή η δόμηση της έκτασης αυτής μεταφέρεται στην εναπομένουσα ελεύθερη έκταση για ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με αποτέλεσμα την υπερβολική πύκνωση της δόμησης στο ελεύθερο τμήμα. Ο ΣΕΤΕ είναι αντίθετος σε αυτή την τροποποίηση.

- CONDO HOTELS

Πάγια άποψη του ΣΕΤΕ, που έχει διατυπωθεί επανειλημένα, είναι ότι η εισαγωγή του θεσμού των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (Condo Hotels), μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε αποτελέσματα αντίθετα των επιδιωκωμένων. Καταρχάς πρόκειται για ένα ξεπερασμένο μοντέλο το οποίο βρίσκεται διεθνώς σε πτώση. Με δεδομένο ότι πρόκειται κυρίως για υφιστάμενα κτήρια, χωρίς πρόβλεψη οποιασδήποτε λειτουργικής αυτονομίας π.χ. σε θέρμανση, κλιματισμό, είσοδο, στάθμευση, τουριστικές υπηρεσίες, συντήρηση, κλπ, οι προβλεπόμενοι κανονισμοί λειτουργίας αναμένεται να δημιουργήσουν πλείστα όσα προβλήματα μεταξύ των μακροχρόνιων μισθωτών και του φορέα διαχείρισης που θα αντανακλούν στην εικόνα της χώρας. Η πρόβλεψη ότι οι μισθωτές θα παραχωρούν το μισθούμενο τμήμα για χρήση στον φορέα διαχείρησης για έξι τουλάχιστον μήνες, καθίσταται ανενεργή στα εποχικά ξενοδοχεία, διότι το εξάμηνο θα αφορά στην χειμερινή περίοδο, όταν αυτά θα είναι κλειστά. Η άποψη του ΣΕΤΕ είναι ότι το θεσμοθετημένο σύστημα του time sharing καλύπτει επαρκώς αυτό το τμήμα της αγοράς και δεν απαιτείται η εισαγωγή και νέου θεσμού.

- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ
Είναι γεγονός, ότι υπάρχει εκτεταμένη και διαρκώς αυξανόμενη μαύρη αγορά μίσθωσης μεμονωμένων τουριστικών επαύλεων, ιδιοκτήτες των οποίων είναι είτε Έλληνες, είτε αλλοδαποί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κατοικίες αυτές εν μέρει για δική τους χρήση και εν μέρει τις μισθώνουν απευθείας ή μέσω τουριστικών γραφείων. Η ευρεία ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας την επόμενη δεκαετία θα αυξήσει γεωμετρικάά το πρόβλημα, ενώ αναμφίβολα η σωστή αντιμετώπισή του, θα ενισχύσει τις πωλήσεις τουριστικών κατοικιών, τα φορολογικά έσοδα του κράτους και θα μειώσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι δεδομένο, ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων τουριστικών επαύλεων δεν επιθυμούν να ασκήσουν τουριστικό επάγγελμα, να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Ε., κλπ και αντιμετωπίζουν τη δραστηριότητα αυτή περισσότερο ως μία αστική μίσθωση. Από την άλλη πλευρά, είναι αυτονόητες και εν πολλοίς δικαιολογημένες, οι ανησυχίες των μικρών ξενοδόχων και επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ΣΕΤΕ πιστεύει ότι το ζήτημα απαιτεί περισσότερη μελέτη, κυρίως του Γαλλικού μοντέλου, όπου υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και προτείνει, η αναμφίβολα αναγκαία ρύθμιση του θέματος να μελετηθεί περαιτέρω και να επανεισαχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου