6 Απρ 2013

Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας για το Sea Diamond

Κατόπιν διαφόρων δημοσιευμάτων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με το ναυάγιο Sea Diamond και δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

   Ως προς το πλωτό φράγμα, τον εξοπλισμό και τα μέσα που διαθέτει η εταιρεία που πραγματοποιεί τις εργασίες απορρύπανσης,
με σκοπό την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης εκ του ναυαγίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αρμοδιότητα έχει η ΥΝΑ/ΔΠΘΠ και άλλες υπηρεσίες του ΥΝΑ. Σημειώνεται ότι η διάμετρος του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος που έχει τοποθετηθεί επάνω από το ναυάγιο, είναι περίπου 130 με 140 μέτρα και σε καμιά περίπτωση δεν φτάνει τα 500 μέτρα
    Ως χρήστες του τηλεμετρικού σταθμού που έχει εγκατασταθεί για την ανίχνευση πετρελαιοειδών ρύπων στη θαλάσσια επιφάνεια της περιοχής βύθισης του ναυαγίου Sea Diamond, σας ενημερώνουμε ότι αυτός έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ). Το παρόν εγκαταστάθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία ναυτιλιακών υπηρεσιών του νησιού και αφορά ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο σύστημα, ως προς τον εντοπισμό πετρελαιοειδών, με την ονομασία «Οπτήρας Oil Spill Detection System», και ο Φορέας μας από τις 4 Μαρτίου έχει πρόσβαση στο σύστημα και ζωντανά δεδομένα καθ’ όλο το 24ωρο από την περιοχή επιτήρησης. Σημειώνεται δε ότι σε περίπτωση ανίχνευσης σημαντικής επιφάνειας πετρελαιοειδών αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα (alert) στους διαπιστευμένους χρήστες.
    Το αντιρρυπαντικό σκάφος "ΑΚΤΑΙΑ" της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε, έχει αποχωρήσει από το λιμάνι της Βλυχάδας της Σαντορίνης εδώ και ένα χρόνο περίπου και δεν βρίσκεται πλέον στο νησί.
    Θέση μας παραμένει η ανέλκυση ή ως άλλως οριστική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση του ναυαγίου, όπως άλλωστε ορίζει και η κείμενη νομοθεσία και παρακαλούμε την Πολιτεία να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας



ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου