12 Μαρ 2013

Αλλάζουν όλα με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Της Μαρίας Βουργάνα
Ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε κάθε... γωνιά της χώρας, πιθανότατα μέσα στο Καλοκαίρι.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάζουν τις
αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τα ακίνητα εκατοντάδων οικισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική.

Σε πολλές περιπτώσεις η φορολογική επιβάρυνση θα είναι διπλή καθώς εκτός από την αύξηση της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων και των κτισμάτων λόγω της ένταξής τους στο αντικειμενικό σύστημα, θα έρθει και η «ευθυγράμμιση», των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές που στις περισσότερες περιοχές μεταφράζεται σε αυξήσεις.

Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και την επιβολή των φόρων και τελών (φόρος μεταβίβασης, φόρος ακίνητης περιουσίας, ειδικό τέλος ακινήτων και τέλος ακίνητης περιουσίας) είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος.

Η αξία των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος δεν υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνη που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά με βάση έναν σύστημα που αφετηρία του είναι η «τιμή εκκίνησης» του κόστους κατασκευής προσαυξημένη συνήθως κατά 40% ή 50% ανάλογα με το είδος του κτίσματος.

Η τιμή εκκίνησης είναι κατά κανόνα, πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου.

Οι διαφορές σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονται έως και σε 40% σε σχέση με τη αντικειμενική τιμή ζώνης που ισχύει σε περιοχές εντός των ορίων του ίδιου νομού που είναι ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα.

Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα μια σειρά από φόρους και τέλη θα αυξηθούν.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικής παροχής, τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών και δεκάδες άλλοι φόροι.

Νέο σύστημα
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το σύστημα αυτό, θα προβλέπει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι τελικές φορολογητέες αξίες όλων των ακινήτων, δηλαδή οι τιμές επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι. Για κάθε δήμο, οι τιμές αφετηρίας θα εξακολουθούν να καθορίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά «ζώνη», όπως ήδη γίνεται και τώρα. Ουσιαστικά καί το νέο σύστημα θα προβλέπει συγκεκριμένες τιμές ζώνης ανά τ.μ., οι οποίες όμως δεν θα αναπροσαρμόζονται κάθε τρία ή τέσσερα έτη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ πιο συχνά, πιθανότατα κάθε χρόνο.

Για τον προσδιορισμό των νέων τιμών αφετηρίας ή τιμών ζώνης ανά τ.μ. θα ληφθούν υπόψη δεδομένα που διαμορφώνουν τις πραγματικές τιμές των νεόδμητων κτισμάτων σε κάθε περιοχή. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι να μειωθούν σημαντικά, έως και 30% - 40%, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων κυρίως στις πιο «ακριβές» περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και να αυξηθούν σε πολλές περιοχές της περιφέρειας.

Ειδικότερα θα προκύψουν:

Μειώσεις στις τιμές ζώνης που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 35% σε πολλές αστικές περιοχές όπου σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν κατρακυλήσει εξαιτίας και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πληθώρα καταστημάτων σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους μένουν για μήνες ξενοίκιαστα.

Αυξήσεις αξιών που μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να ανέλθουν και στο 40% σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου